Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

AZ Herentals : 'Eerste patiënten gestart met intensief revalidatieprogramma in baanbrekend onderzoek'

To Walk Again

Annick, Kobe en Marc zijn gestart aan drie weken intensieve therapie in het postrevalidatiecentrum van AZ Herentals. Ze krijgen een revalidatieprogramma voorgeschoteld van drie weken, met 30 uur therapie per week, gespreid over telkens 5 dagen.

Zij zijn de eerste patiënten die deel uitmaken van het onderzoek naar de effecten van een intensieve therapie en het gebruik van hoogtechnologie bij de revalidatie van patiënten met een dwarslaesie of na een beroerte. In de komende drie weken zetten ze de eerste stappen naar hun persoonlijke doelen.

‘Mijn kleindochter kunnen oppakken en stabiel blijven staan wanneer zij wiebelt’, antwoordt Annick Leysen op de vraag wat zij als doelstelling voor dit revalidatieprogramma heeft genoteerd. ‘Ik heb bijna twee jaar geleden een hersenbloeding gehad en mijn kleindochter is in diezelfde periode geboren. Mijn balans en evenwicht zijn momenteel nog onvoldoende hersteld om haar veilig te kunnen vasthouden of verzorgen zoals ik met de andere kleinkinderen wel heb kunnen doen. Dus dat is voor mij een heel belangrijk doel.’

Kobe De Wolf heeft een incomplete dwarslaesie en hoopt zijn algemene conditie en uithouding te verbeteren. ‘Momenteel verzuren mijn armspieren heel snel, bijvoorbeeld wanneer ik groenten snij of ben ik echt uitgeput van me in de auto te zetten. Mijn bloeddoorstroming is ook niet zo goed, waardoor ik last heb van mijn bloeddruk. Daardoor verlopen mijn sessies in de staprobot soms minder vlot. Dus ik hoop algemeen beter in vorm te geraken, zodat alle dagelijkse zaken gemakkelijker worden.’

Marc Stijnen heeft door zijn hoge incomplete dwarslaesie een verminderde handfunctie, dus daar wil hij zeker aan werken. ‘Ik wil graag weer fatsoenlijk kunnen schrijven en met gereedschap kunnen werken. En als het even kan, ook vlotter tekenmateriaal kunnen hanteren, want ik heb vroeger een tekenopleiding gevolgd.’ Maar Marc heeft nog een ander concreet doel: een kilometer stappen! ‘Ik wil het aantal meters dat ik kan stappen met de ZeroG graag opdrijven. In deze drie weken hoop ik tot 600 meter aan één stuk te geraken. Als ik dan verder kan oefenen moet een kilometer, eventueel met een rustpauze erin, zeker mogelijk worden.’

AZ Herentals, KU Leuven en To Walk Again voeren samen, met financiering van het RIZIV, dit onderzoek uit naar de impact van intensieve therapie en het gebruik van hoogtechnologie bij patiënten na een beroerte of met een dwarslaesie.

Het is de bedoeling aan te tonen dat een dergelijke voorgezette revalidatie op korte en lange termijn een gunstige impact heeft op patiënten en dat ze ook in de periode nadien verdere stappen blijven zetten en doelen in hun leven kunnen behalen.

Per cyclus volgt een groepje van 3 patiënten het intensief revalidatieprogramma van 90 uur, gespreid over drie weken met telkens 5 trainingsdagen van 6 uur per dag. Het programma bestaat uit conventionele therapie, therapie met robotica (zoals een arm- of staprobot), cardiofitness en zelfmanagement.

Na de drie weken gaan de patiënten opnieuw verder met hun standaardzorg van voordien. Ze worden in totaal 9 maanden opgevolgd om de voortdurende impact van dit programma te monitoren. Per cyclus is er ook een controlegroep van 3 patiënten die de standaardzorg krijgen zonder het intensieve programma.

Deze studie volgt 100 CVA- of dwarslaesie-patiënten tijdens een intensief en volwaardig revalidatieprogramma. Wie interesse heeft in dit onderzoek, kan voor meer informatie vrijblijvend contact opnemen met To Walk Again via info@towalkagain.be.

To Walk Again

Deel dit artikel